Veli Ziyaretlerimiz Başladı...

Veli Ziyaretlerimiz Başladı...

"Yarın Sizdeyiz İnşallah" Projesi İçin İlk Adım Atıldı....

Okulda yaşanan sorunlar ve çözümüne yönelik yapılan beyin fırtınası çalışmalarından sonra alınan kararın gereğiyle ilgili çalışmalar hemen başladı. Alınan karar gereği veli ziyaretlerimiz Okul rehberlik Servisi koordinesinde planlanan ziyaretler yıl boyunca devam edecek.

İlk ziyaretimiz Dikili bölgesinden gelen öğrencilerimizin velilerine oldu. 18/10/2019 tarihinde gerçekleştirilen ziyaretler çok verimli geçti. 

Bizi en güzel şekilde ağırlayan Zakire ve Talha KAHRAMAN ile Barış BOR'un ailelerine çok teşekkür ediyoruz. Ziyaretlerimiz devam edecek...

23.10.2019 363

"Yarın Sizdeyiz İnşallah" Projesi İçin İlk Adım Atıldı....

 

PROJENİN AMACI

            Projenin temel amacı veli ziyaretleri ile öğrencilerin aileleri ile işbirliğini güçlendirerek okul-aile arasındaki eğitsel birlikteliği sağlamak; öğrencilerin akademik başarılarını arttırmanın yanı sıra onları toplum değerlerine saygılı, ahlaklı ve sorumluluk duygusu gelişmiş bireyler olarak yetiştirmelerine katkı sağlamaktır.

Gençlerimizin Geleceği İçin "Yarın Sizdeyiz İnşallah" Projesi

 

1.PROJENİN ADI

Yarın Sizdeyiz İnşallah

 

2. PROJENİN AMACI

            Projenin temel amacı veli ziyaretleri ile öğrencilerin aileleri ile işbirliğini güçlendirerek okul-aile arasındaki eğitsel birlikteliği sağlamak; öğrencilerin akademik başarılarını arttırmanın yanı sıra onları toplum değerlerine saygılı, ahlaklı ve sorumluluk duygusu gelişmiş bireyler olarak yetiştirmektir.

Okul veli ilişkilerini geliştirerek başarıyı olumsuz etkileyecek faktörleri yerinde tespit ederek gerekli önlemleri almak.

Ağır yaşam koşulları nedeni ile okula gelemeyen aileleri, evinde ziyaret ederek bilgilendirmek.

Yapılan  duyuruların yerine (Ailelere) ulaşıp ulaşmadığını tespit etmek.

Velilerin okula bakış açısını olumlu yönde geliştirmek.

Öğrenci devamsızlıkları azaltmak.

Öğrenci başarısını arttırmak.

Eğitim Öğretimde veli desteğini sağlayarak başarıda işbirliği sağlamak.

 

3. PROJENİN UYGULAMA YERİ

Bergama Anadolu İmam Hatip Lisesi

 

4. PROJE YARARLANICILARI

Bergama Anadolu İmam Hatip Lisesinde öğrenim gören tüm öğrenciler ile bu öğrencilerin aileleridir.

 

5. PROJENİN BEKLENEN SONUÇLARI/ÇIKTILARI

            Objektif olarak doğrulanabilir göstergeler olan okul disiplin olaylarındaki azalma, öğrenci devamsızlığındaki azalma,  verilen destek eğitim hizmetleri sayısındaki artış, velilerin okulu ziyaret sayılarındaki artış, öğrenci notlarındaki artış, başarılı olduğu ders sayısındaki artış, aldıkları "Teşekkür - Takdir" belgelerindeki artış, uygulanacak projenin çıktılarıdır.

 

6. PROJENİN GEREKÇESİ

Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin önemli amaçlarından biri ülkenin geleceği olan gençlerimizi iyi  bir insan ve iyi bir vatandaş olarak yetiştirmektir. Ülkenin geleceği olan çocukların eğitiminde ailenin, okulun, çevrenin ve öğretmenin en etkili faktörler olduğu görülmektedirAile, çocuklarının yetiştirilmesinden ve sosyal özelliklerinin kazandırılmasından sorumludur.

            Çocukların eğitimlerinde ailenin ve okulun rolünün ne kadar önemli olduğu düşünüldüğünde okulumuzdaki öğrencilerin akademik başarının istenilen düzeye gelebilmesi, birey olarak daha duyarlı ve bilinçli bir şekilde yetiştirilmeleri için okul-aile işbirliğinin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmuş bu amaçla okulumuz rehberlik servisi koordinesinde planlı veli ziyaretleri için Yarın Sizdeyiz İnşallah Projesi hazırlanmıştır.

 

7. PROJENİN YÖNTEMİ

Projenin yöntemi öğrencilerin aileleri ile iletişimi güçlendirip, ev ve iş ortamlarını görmeye ve okullara yapılan veli ziyaretlerini arttırmaya yönelik çalışmalara dayanır.

            Bu amaçla; proje kapsamında veli görüşmeleri, gözlem, veli ve öğrenci anket uygulamaları, veli toplantıları, veli eğitimleri, açık sınıf uygulaması ve veli/aile ziyaretleri yöntemleri kullanmaktadır.

Proje kapsamında Şube Öğretmenler Kurullarında, Öğretmenler Kurulu toplantılarında ve Rehberlik ve Psikolojik Danışma Kurulu Toplantılarında projenin işleyişi ve öğrencilere katkıları görüşülmektedir. Yapılan uygulamalar, uygulama sonuçları,  projenin işleyişi ile ilgili görüş ve öneriler raporlaştırılarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilecektir.

 

8. PROJENİN ÖZETİ

Bergama Anadolu İmam Hatip Lisesi Rehberlik Servisi Koordinesinde oluşturulan Ekipte; Bir Meslek Dersi Öğretmeni, Bir Kültür Dersi Öğretmeni, Rehber Öğretmen ve okul idaresini temsilen bir idareci bulunuyor.

 "Yarın Sizdeyiz İnşallah" Projesini hazırlamak amacıyla ilgili bilimsel araştırmalar incelenmiştir. Elde edilen bilimsel veriler ışığında Projenin alt yapısı oluşturulmuştur. Ayrıca projeye işlerlik kazanabilmek için çalışma takvimi düzenlenmiş ve bu takvimde yapılması gereken iş ve işlemlere detaylı bir şekilde yer verilmiştir.

Öğretme-öğrenme sürecinde okul başarısını arttıran faktörler üzerinde yapılan araştırmalar, öğrencilerin akademik başarılarında okul-aile dayanışmasının çok önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ancak okulumuzda bu dayanışmadan yeterince faydalanılamadığı görülmüştür. Bu sebeple hazırlanan "Yarın Sizdeyiz İnşallah" Projesi ile okul-aile arasındaki eğitsel birlikteliği gerçekleştirmek ve okulumuzda öğrenim gören öğrencilerin akademik başarı düzeylerini arttırmak ve onları iyi insan, ahlaklı ve dürüst birey olarak yetişmek hedeflenmiştir.

2019-2020 Eğitim Öğretim yılı, 1. Döneminde başlatılan projede özverili çalışmaların sonuçlarının izleyen eğitim öğretim döneminden itibaren alınmaya başlaması hedeflenmektedir.

Bir önceki yıla göre okulumuzun üniversite yerleştirme sıralamasında yükselmesi, alınan teşekkür ve takdir belgesi sayılarında artış, devamsızlık sayılarında azalma hedeflenmektedir.   

Yönetici ve Öğretmenlerin ev ziyaretleri sırasında dikkat edecekleri hususlar tespit edilmiş, Rehber Öğretmen tarafından değerlendirme sonuçlarının raporlaştırılarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderilmesi planlanmıştır.

 

9. PROJENİN UYGULAMA AŞAMALARI

·         Okul Yönetimi; öğretmenleri, Öğrenci ve velileri, "Yarın Sizdeyiz İnşallah" Projesi konusunda bilgilendirecektir.

·         Sınıf Rehber Öğretmeninden beklenen, sınıfındaki tüm öğrencilerinin ailesini okul idaresinden bir, sınıfında derse giren en az bir branş ve bir meslek dersi öğretmeni ile ziyaret etmesidir.

·         Bu amaçla ev ziyaretleri 2. Dönem Nisan-Mayıs aylarında yapılacaktır.

·         Yeni Eğitim Öğretim Yılı başından itibaren okul rehberlik servisince çalışma takvimi oluşturularak tüm öğretmenler bilgilendirilecektir.

·          Ayrıca Sınıf Öğretmeninin çalışan aileleri çalıştıkları mekânlarda da ziyaret etmesi ile ilgili gerekli planlamalar sınıf rehber öğretmenlerince yapılacaktır.

·         Okul Müdürü ve Sınıf Rehber Öğretmeni, birlikte karar alarak uygun görülen ders saatlerinde ailelerin derslere katılmasına ve çocuğunun eğitim ortamını gözlemlemesine imkân verecektir. (Açık Sınıf Uygulaması).

·         Ziyareti mümkün olamayan  aileler ile iletişim araçları kullanılarak irtibat kurulacak ve aile-okul işbirliği sürekli hale getirilecektir. Ev ziyaretinin yapılması mümkün olamayan (Yerleşim yeri dışı, il dışı vs. ikamet eden) aileler ile görüşmeler okulda gerçekleştirilecektir. Okul yönetimi ve rehberlik servisi bu konuda gereken desteği sağlayacaktır.

·         Okul Yönetimi ve Sınıf Rehber Öğretmeni tarafından ev ziyareti yapılırken "Ev Ziyaretinde Dikkat Edilecek Hususlar"  göz önünde bulundurulacaktır.

·         Aile/veli ziyareti sonrasında ailenin Sosyo – Demografik özellikleri ile anne ve baba tutumlarına yönelik "Öğrenci Formu" doldurulacaktır. Aile ziyareti akabinde müdahalesinde fayda görülen hususlar geciktirilmeden Okul Yönetimi ve Okul Rehberlik Servisi /Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yürütme Komisyonu ile paylaşılacak ve gerekli tedbirler alınacaktır.

·         Şube Öğretmenler Kurulu toplantılarında her şube için ayrı zaman diliminde, Okul Yönetiminin düzenleyeceği bir takvime göre, Projede hedeflenen amaca ulaşmak için her bir öğrenci ve ailenin durumu özenle değerlendirmeye alınacaktır.

·         Yarın Sizdeyiz İnşallah Projesi, yapılacak her Öğretmenler Kurulu Toplantısında gündeme alınacak, projenin uygulama süreçleri değerlendirilecek, projenin uygulamasında görülen aksaklıklar, yaşanan problemler ve çözüm önerileri rapor halinde üst makamlara iletilecektir. 

·         Projede belirtilen takvim çerçevesinde; İletişim Becerileri, Davranış Problemleri, Ergenlik Dönemi Becerileri, , Çatışma Çözme BecerileriAnne Baba Tutumları, Verimli Ders Çalışma Yöntemleri, , Sınav Sürecinde Ebeveyn Olmak, Geleceği planlamak, Mesleki Bilgilendirme Sistemi konularında aileler bilgilendirilecektir. Her bir konu, okul müdürünün görevlendireceği okul/sınıf/şube rehber öğretmenler tarafından ailelere sunu şeklinde aktarılacaktır. Ayrıca aileler Halk Eğitim Merkezleri tarafından yürütülmekte olan Aile Eğitimi Kurs programlarına da yönlendirilecektir.   

·         Değerlendirmeler neticesinde, Yarın Sizdeyiz İnşallah Projesi'nin uygulanmasında performans değerlendirme ölçütlerine göre çaba sarf eden öğretmenler, idareciler okul/sınıf rehber Öğretmenleri ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde ödül için teklif edileceklerdir.

 

10. PROJENİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNE AİT DEĞERLENDİRMELER

 Projemizde uygulayıcı konumunda bulunan Okul Yönetimi, okul/sınıf/şube rehber öğretmenleri ve ailelerin ortaklığa gönüllü olmaları projenin başarısı için çok önemli destek noktalarıdır.   Projenin sürdürülebilir olması:

a)      Paydaşların görevlerini gönüllü ve özverili olarak yapmalarına,

b)      Proje çıktılarının başarı göstergelerine bağlıdır.

Bergama Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürlüğü tarafından proje kapsamında bir sonraki eğitim – öğretim döneminde yapılacak uygulamalar planlanırken, sınıflardan gelen raporlar göz önüne alınacak aksayan ve eksik yönler düzeltilecektir.

 23-10-201923-10-201923-10-201923-10-201923-10-2019